Netflix gaat interactief

“Netflix zet ‘luie kijkers’ aan het werk” kopt de Telegraaf. Een kop die mij gelijk triggert, omdat ik een vergelijkbare boodschap ook vaak gebruik als ik uitleg wat interactieve video nu precies is. Natuurlijk wat genuanceerder: met Interactieve Video geef je de kijker, de lerende in ons geval, de regie. Passief kijken is geen optie, je betrekt de kijker actief bij de video. Kortom: je zet deze inderdaad aan het werk. Vaak lijkt deze uitleg nogal abstract, totdat je het zelf hebt ervaren.  

Jij bent de regisseur

Ik denk dat de nieuwe Netflix-film, Bandersnatch, je dit heel goed kan laten zien. De eerste echte interactieve speelfilm! Waarbij je als kijker met je afstandsbediening steeds keuzes maakt en daardoor het verloop van de film zelf bepaalt. Afhankelijk van de beslissingen die je neemt, duurt de film tussen de 45 en 90 minuten. Hierbij een voorbeeld van het filmverloop tijdens het kijken naar Bandersnatch.

Als de film begint, kun je al gelijk kiezen wat de hoofdpersoon Stefan als ontbijt eet. Maar het verhaal gaat verder en de keuzes die je kunt maken zijn nogal divers. Zo kun je kiezen naar welke muziek hij luistert, of hij wel of niet naar een psycholoog gaat en zelfs of hij van het dak van een flatgebouw springt. En dat allemaal met behulp van je afstandsbediening. Het is een hele nieuwe belevenis, die je laat ervaren wat het met je doet als je actief met een film bezig bent in plaats van dat je deze passief over je heen laat komen.

Het mag wat kosten

Dit is natuurlijk een hele dure en complexe productie. De film met alle scenario’s duurt ruim 5 uur.   Er zijn alleen al vijf verschillende scenario’s voor de afloop van de film.  Dit ligt mijlenver weg van de productie van een gemiddelde leervideo. Als ik enthousiast vertel over de kracht van een leervideo die verrijkt is met interacties, merk ik dat dit ook het beeld is dat er heerst: het is ingewikkeld en kostbaar en daarom voor ons niet geschikt.

Bij HiHaHo ligt dit echter anders: hiermee kan iedereen heel eenvoudig en tegen lage kosten elke willekeurige video verrijken met interacties. Zonder dat je de daadwerkelijke video bewerkt. Je legt als het ware een laag over de originele video heen. Deze interactieve laag biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een menu aan een video toe te voegen, waardoor je als kijker direct naar het gedeelte van de video kunt springen dat voor jou relevant is. Maar je kunt ook scenario’s maken, zoals dat in Bandersnatch gebeurt, of vragen toevoegen, enzovoorts. Kortom: je kunt de ‘luie kijker’ aan het werk zetten ?

Als je écht een Bandersnatch-achtige leervideo wilt maken, is dat natuurlijk ook mogelijk, al is het dan wel belangrijk dat je hier al rekening mee houdt tijdens het schrijven van het script en het filmen zelf. Denk bijvoorbeeld aan een klantsituatie in een winkel: “Wat zou jij in deze situatie doen?” Als er drie verschillende opties zijn, zul je deze ook alledrie moeten filmen. De kracht hiervan is dat de kijker levensechte feedback krijgt; bij een fout antwoord koopt de klant jouw product niet. Een leervideo met alle scenario’s zal dan al snel vier minuten duren in plaats van drie, maar die ene minuut blijft qua kosten goed te overzien, en tegelijkertijd onderscheid je je zo direct van andere leervideo’s.

Ervaar het zelf

Maar zoals het principe van Interactieve Video abstract blijft totdat je het zelf ervaren hebt, geldt dat ook voor het toepassen van Interactieve Video in je eigen werk. Maak daarom gratis een account aan op HiHaHo om zelf te ervaren hoe eenvoudig het werkt en experimenteer zo met Interactieve Video in je eigen praktijk.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, dus ik hoor ze graag! Ook vind ik het leuk als je je mening deelt over de interactie film Bandersnatch.

Renske Foekema

Renske Foekema


06 – 11 91 93 04